fbpx Blog | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.
7. februar 2020

Selve ordet «eponym» er gresk og betyr oppkalling. For eksempel er «boikott» etter den engelske godsforvalteren Charles Boycott, «røntgen» den tyske fysikeren Wilhelm C. Röntgen, «sadisme» den franske forfatteren Marquis de Sade og «saksofon» den belgiske oppfinneren Adolphe Sax.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA
28. november 2019

Akevitt, eller «aquavit», er et ord som nå finnes i språk over hele verden.

Etymologien til ordet slik det defineres i ordbøker, har forbindelser til dansk og norsk, og spredningen av ordet tilskrives reiser. Hovedpersonene i denne historien er en dansk prest fra 1500-tallet, og en engelskmann fra 1800-tallet - begge bosatt i Norge.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA
22. november 2019

En av mine utenlandske kollegaer banket en gang på døren på kontoret mitt. Jeg var ikke der da, så hun hengte opp en lapp på døren. På lappen stod det «vennligst ta kontakt».

En av mine franske venner fortalte meg at han følte at nordmenn var så direkte når de skrev epost, for at meldingen ikke inneholdt noen høflighetsfraser. Selv pleier han å bruke «vær så snill», når han ber en kollega om en forespørsel, som for eksempel: «kan du ringe meg tilbake, vær så snill?».

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA
2. oktober 2019

Et teleskopord er en forkortet sammentrekning av to eller flere ord, som for eksempel «svorsk» som er en sammensmelting av «SVensk-nORSK», med en noe strengere definisjon i språkvitenskapen.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA
29. august 2018

Mange har et forhold til den nydelige sangen som denne verselinjen er hentet fra, «Autumn Leaves», fremført av Eva Cassidy, og flere titalls andre artister opp gjennom tidene. Har du noen gang lagt merke til ordspillet i denne verselinjen? Den favner begge ordene vi kjenner på engelsk for årstiden mellom sommer og vinter; fall og autumn.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA
8. desember 2017

«Hvalross» kunne vært svaret på en gåte der spørsmålet var «Hva har Arktis, The Beatles, Lewis Carroll og J.R.R. Tolkien til felles?»

Foruten hvaler, er hvalrossen det absolutt største pattedyret i Arktis, og voksne hanner kan veie over to tonn – tre ganger så mye som en voksen isbjørn.

Det ordbøkene ikke forteller deg, er at ordet «hvalross» også er en poetisk tungvekter. «I am the Walrus» er tittelen på en Beatles-sang skrevet i 1967. Den var musikk til en TV-serie, og ble gitt ut som B-side på bestselger-singlen «Hello, Goodbye».

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA
20. november 2017

De leserne som måtte finne overskriften meningsløs, skal få vite at dens liflige språkdunster kommer fra Dagbladet. Der kunne vi for en tid tilbake lese, i en betagende reportasje som rådyr, at «rådyrkalver utsteder ikke noen lukt like etter fødselen». Luktfrihet er naturligvis et godt forsvarsvåpen mot rovdyr som har skarp luktesans. Språklig hadde det vært enda mindre grunn til å rynke på nesen hvis det hadde stått at disse nyfødte ikke utsondrer noen lukt. Man – eller oftest en offentlig instans – utsteder et dokument.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA
13. oktober 2017

Det moderne norske ordet sund (s.) kommer fra norrønt, og betyr «smalt farvann». Det er ofte å se i stedsnavn, slik som Haugesund og Øresund. Det moderne engelske ordet sound, har en videre definisjon, og betyr i denne sammenheng «vannmasse». Det kommer også fra det norrøne ordet sund, og finnes også som etterledd i sammensatte engelskspråklige stedsnavn, som Balta Sound på Shetland, i mer enn 50 navn på ulike sund i Skottland, i tillegg til Puget Sound og over 30 andre i USA.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA
31. august 2017

Forkortelser som ikke er selvforklarende eller forklares ved første gangs bruk, kan være et mareritt. Forkortelsene foran numrene på offentlige skjemaer er noen ganger lett forståelige, men hva betyr forstavelsen RF? Den står foran numrene til en mengde skjemaer fra Skatteetaten; f.eks. «RF-1030 Skattemelding for formues- og inntektsskatt», som alle innbyggere med skattbar inntekt må forholde seg til én gang i året. Forkortelsen RF kan ha mange betydninger, og i skattesammenheng er betydningen ukjent for de fleste.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA
3. august 2017

Indieforfatter er et nyord i norsk, sannsynligvis det aller nyeste vi har innenfor litteratur. Ordet er sammensatt av to lånord, og er en oversettelse av det engelske Indie Author. Det engelske ordet author i betydningen av en som skriver bok har lang språkhistorie å vise til, og sto første gang på trykk så langt tilbake som i 1380. Ordet Indie er atskillig nyere og sto på trykk først i 1928, i en artikkel i New York Times. Da ble det brukt som intern-slang for en uavhengig («independent») filmprodusent.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA

Sider