fbpx Fullt og utstrakt fokus | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

Fullt og utstrakt fokus

24. november 2016

Prestasjoner på fotballbaner resulterer ofte i store overskrifter, men det er all grunn til å hefte seg ved det som leveres fra radio- og fjernsynsstudio også. Etter at Nederland hadde sablet ned Spania i et oppgjør for over to år siden, ga VG sine lesere en dypsindig indremedisinsk betraktning og fortalte dem at «Nederland-sjefens elever hadde akkurat rystet den regjerende verdensmesteren i innvollene». Ikke nok med det: Seierens general var dypt alvorlig: «Ikke ett eneste smil ble registrert, men derimot fullt fokus på egne taktiske disposisjoner og spillernes prestasjoner.» Det er ikke uvanlig å bruke ordet fokus som ensbetydende med oppmerksomhet, men like fullt er det tilrådelig å huske at hovedbetydningen av ordet er punkt – og et punkt kan ikke være fullt. Det er enda mer utvilsomt at et punkt ikke kan være utstrakt. Men det brød ikke lederen for Politiets utlendingsenhet seg om da hun ble sitert på nettstedet nrk.no 9. mai: «Dette er imidlertid ikke noe som politiet alene kan løse, utstrakt fokus for å få personer uten lovlig opphold til selv å reise hjem er nødvendig.» Som nevnt er utstrakt fokus prinsipielt helt umulig; her er det snakk om økte anstrengelser eller større innsats. Aftenposten kunne en dag (15.6.2014) fortelle på sine økonomisider: «Sjefenes våte drøm: Det er stort fokus på vekst.» Svært mange har innvendinger mot bruk av ‘våt drøm’ i betydningen noe som er sterkt ettertraktelsesverdig. De mener det er en altfor lettvint oversettelse av det engelske uttrykket «wet dream». På engelsk brukes det overført, og slik forekommer det også på norsk. Fysiologisk betyr det ufrivillig sædavgang i søvne, gjerne i sammenheng med trivelige drømmer. Da er vi over i indremedisin igjen, og mange vil reservere uttrykket for det fagfeltet. Det er lett å være enig, men å forby ord har vist seg vanskelig.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA