fbpx Ut av ordboken: RF | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

Ut av ordboken: RF

31. august 2017

Forkortelser som ikke er selvforklarende eller forklares ved første gangs bruk, kan være et mareritt. Forkortelsene foran numrene på offentlige skjemaer er noen ganger lett forståelige, men hva betyr forstavelsen RF? Den står foran numrene til en mengde skjemaer fra Skatteetaten; f.eks. «RF-1030 Skattemelding for formues- og inntektsskatt», som alle innbyggere med skattbar inntekt må forholde seg til én gang i året. Forkortelsen RF kan ha mange betydninger, og i skattesammenheng er betydningen ukjent for de fleste. Sjansen for at en skattebetaler lurer på hva forkortelsen står for er kanskje liten, men det var likevel noen i Clue som tok utfordringen. Historien om skatt og avgifter i Norge røper at RF kom inn i språket som forkortelse for Riksskattestyrets formular. Riksskattestyret var i 70 år (1913–1983) navnet på det vi i dag kjenner som Skatteetaten. RF er altså en forkortelse som man i 1983 valgte å beholde, kanskje fordi man på den tiden – lenge før dagens lett tilgjengelige skjemautfylling på nett – anså oppgaven med å endre «RF» til noe annet på alle skattepapirene på kontorene over hele landet til for omfattende til å være bryet verdt. Man kan jo bare spekulere i hva som ville ha skjedd dersom navneskiftet hadde kommet nå. I dag er RF i alle fall en historisk forkortelse.

Selvangivelse_1958Selvangivelsesskjema ble hentet i en kiosk (1958). (Foto: Riksarkivet)

 

 

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA