fbpx Ut av ordboken: Egg | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

Ut av ordboken: Egg

6. oktober 2016

Monument to the discovery of America by Columbus, Sant Antoni de Portmany, Ibiza, Spain

 

Man kan hevde med styrke at ordet «egg» er et av de mest kjente fra det enorme vokabularet innen zoologi, kanskje fordi mennesker har spist egg i tusener av år før de engang ble nevnt skriftlig. De moderne formene – eggengelsk, ægdansk og äggsvensk – stammer alle fra det norrøne egg og / eller det gammelengelske ǽg. Det første trinnet av denne utviklingen fant sted rundt år 1000, foranlediget av at egg ble nevnt i den angelsaksiske bibeloversettelsen, bl.a. i Lukas 11,12. Men selv lenge før ordet ble nevnt skriftlig hadde egg fått stor betydning gjennom mytologien, ikke minst i den romerske fortellingen om Gemini-tvillingene Castor og Pollux. Det ble sagt at de kom til verden fra et egg, sammen med halvsøstrene Helena av Troja og Klytaimnestra. På 1400-tallet fikk egg i tillegg metaforisk status. I en vandrehistorie fra en middag med adelen i Spania, skal Kristoffer Columbus ha blitt fortalt at oppdagelsen av Amerika hadde vært uunngåelig, og dermed ingen stor bragd. Columbus forholdt seg taus, men ba om å få et helt egg. Så utfordret han adelsmennene til å få egget til å stå på én ende, uten at det veltet. Alle forsøkte, men ingen greide det. Da tok – fortsatt i følge historien – Columbus egget, kakket det forsiktig flat på én ende, og satte det stødig ned på bordet. Adelsmennene var forbløffet, men budskapet var tydelig: Hvem som helst kunne ha gjort det, men bare etter at én hadde oppdaget hvordan. Uttrykket “et Columbi egg” har etter dette gått inn i språket. På Ibiza kan man i dag se et monument til minne om Columbus’ oppdagelse av Amerika – en skulptur formet som et egg. adolphe_millot_oeufs-fixed Rundt utgangen av 1800-tallet, før fargefotografiet var oppfunnet, tegnet den franske illustratøren Adolphe Millot egg for Grand Larousse encyclopédique. Eggene var så naturtro og vakre at de i dag regnes som kunstverk. Før vår tid har egg altså fått fremtredende betydning. Ikke bare i zoologien, men også innen mytologi, filosofi og kunst. Da er det kanskje ikke så rart at den fullstendige definisjonen av egg i den elektroniske utgaven av Oxford English Dictionary gir en utskrift på 15 A4-sider! Til tross for at ordet egg er så utbredt, har man ikke funnet noen felles indo-europeisk rot for ordet. Mange teorier har vært fremlagt om hva ordet kan ha kommet av, men ingen har kunnet fastslå noe endelig. Kanskje vil det alltid være et mysterium knyttet til ordet, akkurat slik det er med livet, som egg fra naturens side er skapt for å opprettholde.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA