fbpx Ut av ordboken: Folk | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

Ut av ordboken: Folk

22. september 2016

Ordet Folk er mye brukt. Det finnes varianter i alle germanske språk, noen ganger med annen stavemåte, som Volk på tysk. Definisjonen av folk i den elektroniske utgaven av Oxford English Dictionary gir en utskrift på ti A4-sider. På norsk ser man det ofte i sammensetninger sammen med andre substantiv, ofte med bokstaven e mellom. Clue Norsk-Engelsk ordbok har 153 sammensatte ord som begynner med folk, i tillegg til folklore, som er et lånord fra engelsk. Ordet folk dukker først opp i norrønt og gammelengelsk. Gjennom århundrene er både stavemåten og betydningen av folk godt bevart, noe som kan forklare at ordet er så alminnelig i våre dager. Blant de sammensatte norske ordene som folk er en del av, er det mange egennavn, og disse gir et bilde av samfunnsutviklingen i landet i takt med at ordene ble introdusert i språket utover 18- og 1900-tallet. Nedenfor følger de sju mest kjente:

  • I 1864 ble den aller første folkehøyskolen (Sagatun folkehøyskole) etablert i Norge, etter modell av den første liknende skolen som ble etablert i Danmark i 1844.
  • I 1882 utgav Henrik Ibsen boken En Folkefiende.
  • I 1920 ble Folkeforbundet den offisielle norske oversettelsen av League of Nations, en internasjonal organisasjon som eksisterte fram til 1946.
  • Fra 1932 til 1935 ble Folketeatret bygget i Oslo, et initiativ som ble satt i gang for å bringe kvalitetsteater til arbeiderklassen.
  • I 1949, samme år som bilen først ble importert, ble Folkevogn den norske betegnelsen på det tyske bilmerket Volkswagen–som selv er en sammensetning av de tyske ordene Volk og Wagen, bundet sammen av en s.
  • I 1965 ble Folkeuniversitetet det offisielle navnet på ikke-akademisk voksenopplæring, som Studentersamfundets Fri Undervisning hadde tilbudt siden 1840.
  • I 1970 ble Folkeregisteret etablert for å skape et nasjonalt register over alle innbyggere i landet.

Hele tiden kom det ord sammensatt med folk i språket som gjenspeilet datidens trender. Den kanskje aller nyligste sammensetningen kom i 1997: Folkefinansiering, som er den norske oversettelsen av crowd funding, en moderne alternativ finansiering som er muliggjort av internett.

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA