fbpx Overtagelse | Clue Norge AS

Prøv Clue gratis

Clue er ordboken som dekker alt fra dagligtale til spesialisert fagspråk. Dette er ordboken for alle. Bruk den på jobb, skole, hjemme og på ferie.
Prøv Clue Premium, vi gir deg 20 oppslag gratis.

Overtagelse

27. mai 2016

Å overta noe kan bety å etterfølge en annen person og ta hans eller hennes plass, som i «hun overtar som styreformann etter forgjengeren». I finanslivets guddommelige og inspirerte prosa er dette for enkelt, og en av landets ledende eksperter på internasjonal økonomi beriket vårt morsmål med en passus i NRKs programpost Urix 10. februar 2016. Han kunne fortelle at «Kina snart overtar USA og blir verdens største økonomi». Dette har en eim av direkte og tankeløs «oversettelse» av det engelske ordet overtake, som betyr gå forbi, legge bak seg. Men at Kina skulle ha blitt så tøylesløst imperialistisk at landet akter å overta USA, kan vanskelig bety annet enn en maktovertagelse, og dit er det nok et stykke igjen. Eksperten nøyet seg ikke med det. Han mente at råvarepriser snart kan bli «kvotert» på verdensmarkedet i renminbi, den kinesiske valutaen, i stedet for dollar. Kvotering er neppe på tale for disse to valutaene, men det kan tenkes av prisen på enkelte varer vil bli angitt (quoted) i renminbi. Her det snakk om en tre- eller firestreksfeil, men denne mannen eller kvinnen har sikkert blikket stivt festet på valutamarkedets svingninger, så vi må anse vedkommende på mildeste måte. Det samme gjelder den anonyme forfatter av en rapport fra Sparebank1 Markets, slik den var gjengitt 11. februar i et antall aviser, blant dem Aftenposten: «Finanstilsynet kommer trolig raskt på ballen dersom en banks rene kjernekapitaldekning blir lavere enn de totale kravene inkludert pilar 2.» Svært mye dreier seg om håndball og fotball i dagens verden, men det er tross alt viktigere å komme raskt på banen enn på ballen. Det gjelder selv om det er svært mange og gode argumenter for å flytte idrettsstoffet til avisenes økonomisider: Det meste i disse artiklene dreier seg jo om godtgjørelsen til spillerne og overføringstransaksjonsbeløpenes størrelse.  

Share this:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Image CAPTCHA